A szomorú helyzet az, hogy idei black metal termés kevés kivételtől eltekintve elég szürke képet fest, és amely kiadványok értékes perceket tartalmaznak, azok hosszúsága meglehetősen szerény. Igaz, az utóbbit annyira nem bánom, negyed óra egy hidegrázásra bőven elég, bár sajnálatos módon az időtállóság rovására megy ez a rövidség.

A Mgła eddig nem eredetiségével harcolt ki egyöntetű, igaz nem is túlságosan lelkes elismeréseket szakmai körökben, ennek ellenére sokan éreztük a helyes úton való lépdelésüket, a lényegre törő, zsigeri zenéjük lehetőségeit. Amit itt és most hallhatunk, az egy lépéssel megelőzte a várt eredményt, alig 11 perc alatt megvalósul, amit eddig egész évben hiányoltam.

mgła

Körülbelül a Nachtmystium – Eulogy IV alatt kavarogtak bennem hasonló benyomások, mindenféle mesterkéltségtől mentes, tüzes, lendületes, keménységében és tonalitásában kiegyensúlyozott anyag, a magam részéről semmilyen negatív kapaszkodót, vagy oda nem illő körítést nem találtam a Mdlosciban. A fent említett csapat mellé még a svéd Svartsyn nevét is fel szeretném hozni, mivel szigorúan véve ugyanabban a közegben mozog a lengyel gárda, utóbbiak viszont helyenként sem tudtak hibázni akár a dalírást - akár a megszólalást vizsgáljuk. Szúrós gitársound, ízes dobjáték, és az undortól eltelt énekhang, mindezt a világos, közérthető, ennek ellenére csöppet sem unalmas dalszerkezetek jegyében tálalva.

A vokálnál nem véletlenül említettem a kifejezésmódot: a kétszámos kiadvány címe magyarul émelygést jelent, esetünkben jelentős pluszt ad ez a hisztérikus és a mély hörgés között váltakozó hangnem, tartalmazva a szélsőséges érzés minden taszító szegmensét.

Összegezve: 2006-ban a Truppensturm bemutatkozó ep-je mellett viszi a prímet, csak remélni tudom, hogy a jövőben nem adják alább, nem fontolgatnak semminemű kísérletezést, és az esetleges nagylemez megjelenése sem készteti őket túlzó, vagy hasztalan lépésekre.

rtp

10/10

mgła

kapcsolódó cikkek:

Mgła - Presence

(kritika)