Újabb észak-amerikai férfi-női páros, ezúttal Torontóból, a műfaj pedig valahol az igencsak képlékeny határokat kijelölő ambient, az Earth által létrehozott, és a Sunn O))) által szélesebb körben elhíresített drone, a jó öreg doom metal és a Godspeed You! Black Emperor-féle poszt-rock irányzatok között helyezhető el. Ha utáljuk a skatulyákat, mert azok beszűkítik a zene csodálatosan sokrétű és változatos világát, akkor minden ironikus hangsúlytól mentesen azt is mondhatnánk, hogy a Nadja olyan, mint egy kevésbé slágeres Jesu. Ha viszont a hasonlítgatást is utáljuk, vagy netán lemaradtunk említett zenekarról, akkor lássuk a zenét összetevőire bontva: gitár- és elektronikus zajokkal megspékelt, súlyos, komor riffek, dallamok és búgások elegye, melyek nem dalokban, hanem végtelennek tűnő, valójában viszont 10-20 perces hangfolyamokban állnak össze.

A több másik zenei project mellett még irodalmilag is aktív Aidan (<-nadiA->Nadja) Bakernek, és társának, Leah Buckareffnek a Truth Becomes Death már az ötödik teljes hosszúságú albuma, de ez az első, ami kiadó, egészen pontosan az Alien8 Recordings (lásd még: Merzbow, Keiji Haino, Lesbians on Ecstasy, Masonna, stb.) révén vált közkinccsé. A tényszerűségeken kívül el lehet mondani, hogy ennek az erősen telítődő, ráadásul erősen értelmiségi jellegű zenei ágazatnak az izgalmasabb rétegeibe tartozik a Nadja. Sőt, elsőre teljesen hazavágott és áradozni akartam róla, és bár néhány hallgatás után lehiggadtam, azért vannak olyan részei, melyekben vitathatatlanul megcsillan a zsenialitás. Így az első szám, a Bug/Golem középrészében, amikor egy lassan szaggató doom riffből alig észrevehető fokozatossággal énekdallamok nőnek ki, szinte szó szerint, az a momentum katartikus. Az ének még jobb is, mint a Jesunál, a túlzott szentimentalitás hibáját is kikerülik, igazából a Nadja több szempontból is erősebb náluk, mégsem mondható, hogy hallgattatja magát a Truth Becomes Death. Nehéz, már csak formája és hossza miatt is vontatott zene, melyben megvan a Bohren & der Club of Gore gyászmentes halál-közelisége, de itt nem az éjszaka nyugodt, mindent befogadó és elnyelő sötétsége jelenti a véget, hanem a fájdalmasan erős fény és világosság, a szemhéjon is áthatoló fehérség. Nem az ember, vagy az emberiség halálának zenéje ez, hanem a Föld haláláé, mely végzet a kezdetektől fogva meg van írva, és mely nem a jelentéktelen emberi civilizáció rombolása, hanem éltetője, a Nap által fog beteljesedni.

8.5/10

a` ördög

rtp verzió:

 

A kanadai székhelyű Nadja akár a Jesu spirituális kisöccse is lehetne, de most zavarban vagyok, az általam 10 pontosnak ítélt Broadrick debüt következő lépcsőfoka a Truth Becomes Death.

3 szerzeményről van szó, 50 percről, lassúságról, morajról, dallamokról, más nem is akaródzik ideállni a sorba. Nem véletlenül hoztam fel a Jesu-t, mivel a zenei párhuzamok tekintetében balgaság lenne nem megemlíteni őket, de hogy az összehasonlítás lényege Nadja - Aidan Bakera különbségtétel legyen, le kell írni, hogy a Nadja jóval kevesebb negatív kisugárzással rendelkezik, viszont annál több erővel. Mit értsünk ez alatt?

Nem kell túl messzire menni ennek az erőnek a megtapasztalásához. Felejtsük el az űrt, az atomokat, a maghasadást, vagy esetleg a fegyverek hatalmát, mindazt a fizikai romboló energiát, melyről dalok ezrei zengenek, viszont engedjünk magunkhoz közel olyan dolgokat, mint a lemondás képessége, a józan gondolat által vezérelt tettek megvalósítása, az emlékek feldolgozása, önmagunk tisztán látása.

Persze, ezekre mind képesek vagyunk. De valójában egyikre sem. Ha végig tudnánk vinni ezeket, örökké éreznénk az energiát, és mi magunk is örökké léteznénk. Olyan nehéz ez, mint minden éjjel tudni, hogy álmodunk, és felismerve tántorítatlanul az igazságot, teljesen természetessé válik, hogy bármit megtehetünk. Bármit, mert az álmok világa szétrombolható, és akár ugyanúgy újjáépíthető. Ha elmúlik minden félsz, és aggály, ha végre kihuny minden érzelem, repedések keletkeznek a falakon, és felismerve valódi halmazállapotunkat, egyszerűen csak kifolyunk a réseken keresztül egy tágasabb, behatárolhatatlanabb, vagy éppen rendezettebb formába.

Ennek az állapotnak a megsejtéséhez, az energia átéléséhez, az egyetlen lényeges tudnivaló megértéséhez jó, ha rendelkezünk egy ilyen lemezzel.

10/10

rtp

nadja
alien 8 recordings