Annak idején az első black metal kazettám Ancient volt, velük szerettem meg a műfajt. A ’The Cainian Chronicle’ és a ’Mad Grandiose Bloodfiends’ (a stáb nevében elhatárolódom – a szerk.) talán csak nosztalgiából, de mai napig a kedvenc black lemezeim közé tartozik – annak dacára, hogy a banda igazán kult albumainak a ’Svartalvheim’ és az ’Eerily Howling Winds’ számítanak.


Amikor aztán Kaiaphas kilépett a zenekarból, kissé pofára estem, valami eltűnt az Ancientből, ami egyedivé tette őket a norvég gonoszmetál szcéna belterjes egyhangúságában. Még a ’ The Halls Of Eternity’-ben láttam fantáziát, de aztán valahogy egyre unalmasabbá vált a banda. Most pedig a kissé középszerű, de legalább dinamikus ’Proxima Centauri’ után itt az új album.

Éjszakai látogatás. Nabumm, a semmitmondóan pózer címeken nem akadunk fenn. Nézzük a cd-borítót; pucér hölgyemény, akivel valami húderossz fog történni, sötét gomolygásban settenkedő festett pofa, sólyom. Ettől sem ájulunk el, de hát mit számít a külcsín, ha a belbecs kárpótol minket – ez azonban sajnos nem történik meg.

Fájdalom egy ilyen szép zenei múlttal rendelkező zenekartól, de a ’Night Visit’ az égvilágon semmi újat nem tud felmutatni. Vannak jobb pillanatai – rögtön az első szám (Envision the Beast) végefelé található hangulatos dallamocska, néhány pofásabb effekt, a címadó dal szólógitár-betétje, a „The Truth Unveiled” és az „Out in the Haunted Woods” billentyűtémája, de ezzel kábé ki is merült az előnyök sora.

A gagyi gonoszkodó szövegeket és a fájdalmasan sablonos számcímeket nem róvom fel hibának, mert hát valahol erről is szól a műfaj, de Ancientéktől ennél többet vártam.

Make no mistake, van az albumon minden, ami csak kellhet egy nordikus & dallamos black metal lemezhez; darálós gitártémák, baljós és szomorkás melódiák (ebből sokkal több is a megszokottnál), sátáni hörgés, némi bibliai téma, fagyos északi hegyek fuvallatai a hangszórókból egyenesen a pofánkba, meg itt-ott boszorkányos női rámondogatás - abba, hogy ez utóbbi mennyire ántrú, most ne menjünk bele. Lángok, kozmikus örvények, mesmerizmus, csúnya szavak, vér, kísértetes erdők, kecskerímek; de ugye ettől döglik a légy, meg LC kezdeti lelkesedése is. Oké, azért itt a sajátos „énsöntös” íz is, de a ki tudja, hanyadik, tök ugyanilyen black metal lemez után többet vártam volna – pláne az Ancienttől.

http://www.ancientband.com/


3,5/10

LC