Ismerőseimmel beszélgetve többek szavaiból is titkolt reménykedést éreztem ki a Darkthrone ügyében, hiszen visszaszerződtek ahhoz a Peaceville kiadóhoz, ahol klasszikus lemezeiket is készítették a ’90-es évek első felében, „hátha csinálnak valamit, ami nem olyan unalmas, mint az utóbbi 3-4 lemez”. Darkthrone 2006Nos, ez még nem a végeredmény, csak egy single, aminek kapcsán, mint minden rendes újságírónak, le kell írnom, hogy ilyen még nem volt a Darkthrone történetében, sőt lesz videoklip is, totál sell-out, minden, szörnyű.

Nekem tényleg eszembe jutottak a korai lemezek ezt a négy számot hallgatva, de csak néhány dolog kapcsán: az újra amatőr-ízű, necro hangzásról van szó csupán, és Nocturno (és a Graveyard Slutban Fenriz) hangjáról, mely sokkal erőteljesebb, mint pl. a legutóbbi Sardonic Wrathon. Nem utolsó sorban még egy dolog idézi fel a dicső múltat, az, hogy ezt a kislemezt is erőlködés nélkül tudom végighallgatni, itt azonban tényleg vége a back to the roots vonások sorának. Akkor már inkább nem a saját, hanem a black metal gyökereihez tértek vissza, bár a legfontosabb hatás nem a Venom, hanem a Motörhead. Egyszerű punk riffek, gitárszólók, és ami nagyon kellett már: rövid számok. Nattefrost hasonló irányú váltásának a felemlegetését a szemléletmódbeli hasonlóságokon túl nem látom indokoltnak, ez nem vasalja ki az embert úgy, mint a Blood & Vomit, viszont nem is annyira fáradt és kiüresedett, mint a Terrorist Part One. Van egy Siouxsie and the Banshees feldolgozás is, a Love in a Void, amiben Nocturno dallamos éneke a régi Fenriz sideproject Isengard Hostmorke lemezét idézi, nehezen elképzelhető tehát, hogy alkoholtól tiszta fejjel is sikerült volna ezt így produkálni. Sokan ki fognak rajta akadni, szerintem viszont nem gázosan, hanem frappánsan rossz.

Igazából sok mindent nem lehet belemagyarázni ebbe a lemezbe, kb. annyiról szól, hogy a black metal két kultikus figurája bemutat nekünk, a „mi akkor is truebbak vagyunk nálatok, ha rakenrollt játszunk, mert mi vagyunk a Darkthrone” szöveg kíséretében. Ez márpedig vitathatatlan tény.

8/10

a’ ördög