Először azt hittem a név csak bohóckodás, de aztán kiderült van egy ilyen film, Joan Chen rendezte és Kínában, ahol játszódik, betiltás lett a sorsa. Jamie Stewart pörköltművész (a vicceskedő kurvaanyám) azt nyilatkozta valahol, hogy ez a világ legnyomasztóbb filmje. Kerülgetve az esztétika gőzölgő szarkupacát, annyit mondhatok, hogy egyrészt valóban, másrészt lehetőleg, de nem feltétlenül. Mindebből pedig nem nehéz kitalálni, hogy a zenekar Chen filmjéből kanyarította nevét.

xiuxiu1 Érdemes pár szót szólni Stewart életének pre- és mellékxiuxiui szálairól: szintén tavaly jelent meg a Ten in the Sweat Jar (XITSJ) gyűjteményes kiadványa, az Accordion Solo!. A másik produktum az XXL, amelynek Ciautistico! lemezén az olasz Larsennel kopulálnak/koprodukálnak, ezen erősen érvényesül a macskaevők posztrokk befolyása. Minderre a száj(toll)tépésre azért volt szükség, hogy ezzel is közelebb kerüljünk ahhoz, amit Xiu Xiu[s(j)u s(j)u">-nak hívnak. A dolog ugyanis nem túl egyszerű.

Már csak azért sem, mert Caralee McElroy jelenlétét elhallgattam. Ez a kedvesarcú lány Stewart énekesgitáros állandó társa, koncertekre is együtt járnak, a saját koncertjeikre. Stúdióban másokat is engednek belerondítani, pl. Deerhoofot, meg Bungle és más urakat, de a színpadról ők kitiltva vannak. Színpadról jut eszembe, tavaly volt egy Life and Live koncertlemezük is, amiben csak azt tudom kifogásolni, hogy Devendra Banharttal turnéztak és csináltak feldolgozást is őtőle és nem tették fel erre. Jól számolom, ötösre érettségiztem matekból, ezek már négy lemez, meglepő nem. Mert amúgy minden évben kiadnak egy lemezet. Amiknek a címeit nem írom ide, meg töretlen az életmű. Rózsaszín kihúzófilccel jelzem a tavalyelőtti Fabulous Muscles-t, ami kommerciális szempontból a legsikerebb lett és baszod, slágeres is meg minden.

Arc vagyok, ezt a lemezüket is az utolsó hangig megértettem. Najó. Nem teljesen. Azt mondják pedig, hogy a Xiu Xiu szokatlan, meglepő, [szinoníma jelzők">. Bizonyosan állítom, két meghallgatás után nagyvonalakban érthetővé válik minden, Stewart hanghullámlovaglásától kezdve az utolsó szövetszálig. Az, hogy szétesőnek tűnhet, tökéletes baromság, bár nem én találtam ki. Az utóbbi időben soha senkinek nem sikerült paprikát, paradicsomot ilyen tehetséggel összekovácsolni, úgyhogy közben idegszálakból horgol rá masnit. Stewart hangja, azért emelem ki mindig őt, mert nagyobb karizma, szegény Caralee, megint elhallgatom. Stewart hangja pátoszköb és irónianégyzet között lebeg, csapongva, nagyon ravaszmód. És ezeket egyszerre is tudja. Valahogy együtt járnak nála, kiegészítik egymást, mint Vágó István és a parókája.

xiuxiu2 Jó, hogy ennyi idő telt el a megjelenés óta, mert láthatóak a klipek is. A Pox az egyik, a másik meg a Muppet Face és valóban ez a két legerősebb dal. Az egyik animációs, Support our Troops, volt egy ilyen számuk, [ennek mondanivalója"> ennek a klipnek a mondanivalója. A Pox egy család történetét beszéli el tágasabb négy percben, csak annyit mondok most, hogy a kislány Simek Kitti, a feleség meg Ágnes asszony.

Az utolsó percentben mégis megpöndíteném lantom bizonytalan csengésű húrjait. Akkor ez most mi a fasz?- sopánkodék. A foret azt jelenti erdő (LA Foret=AZ erdő). Csak úgy mondom, gondolkozz rajta. There will always be a headless neck. There will always be happiness.

9

mrtn

xiu xiu

 

kapcsolódó cikk:

Xiu Xiu, Prell & Halmos András - 2005. április 23. - Pesti Est Café