Az ACTUS olyan típusú zenekar, akiket "formációnak" szoktak nevezni, albumok helyett "műveket" írnak, koncertek helyett pedig "performanszokat" adnak elő. Ez a megállapítás már magában is sok mindent elárul a cikk témájáról. Mindenesetre művészlelkek, a földalatti zene rajongói, ritkaságokat gyűjtők, zene-sznobok (a megfelelő aláhúzandó) olvassanak nyugodtan tovább.

ACTUS

A magyar zenekar igen hosszú múltra tekint vissza, 1987-ben alakult. A Mandala előtti utolsó művük még 1998-ban jelent meg Sacro Sanctum címmel. Én ezzel a lemezzel ismertem meg őket, s rögtön megszerettem zenéjük hihetetlen változatosságát és különlegességét. A stílust leírni - és ez az ACTUS esetében nem a szokásos közhely - nagyon nehéz. Egyrészt lemezről-lemezre változik (a Sacro Sanctum előtt két nagy- és egy kislemezük jelent meg), másrészt pedig egy albumon belül is nagy sokszínűséget mutat. (Igazából már az egytől 22 percig terjedő számhosszúságok okot adnak arra, hogy nehezen lehessen őket kategorizálni.) Kezdetben jellemzően az indusztriális, apokaliptikus jegyek domináltak zenéjükben, mely azonban a szavalásszerű, monoton szövegmondással együtt sem adott rideg, elidegenítő végeredményt, sőt néha még "rajzfilmszerű" alapok is oldották a hangulatot. Az előző lemezükön azonban már nagy szerepet kaptak az akusztikus hangszerek, megjelent a női ének, és összességében szeretnivalóbb, befogadhatóbb lett a zene. Ami nem változott, az a (magyar nyelvű!) szövegek eszmei háttere, az erő, a felsőbbrendűség, a bölcsesség hirdetése - hasonlóan az ehhez a zenei világhoz közel álló más csapatokhoz.

A hét év alatt (!) megszülető, négyszámos Mandalát nagy várakozás előzte meg, érkezésének hírére még én, a hobbirajongó is fellelkesültem, de igazából kissé csalódnom kellett (csakúgy, mint az általam az ACTUS "testvérzenekarának" tekintett Scivias esetében is történt).ACTUS live Az ideológiai körítést a tibeti szellemi kultúra adja, illetve tartalomban és formában is a négyes szám, mint a teljesség szimbóluma (ld. négy égtáj, négy évszak, négy alapelem, stb.) a fő téma.

Az első szám, a Középpont lassan bontakozik ki, egymásra úsznak a különféle lüktető dalrészletek. A szintetizátortémákat harangok, tamtamdob és vonósok kötik össze. A zene sodró, sejtelmes, és összességében kellemes hallgatnivaló lenne. A női ének és kórusok viszont nem illeszkednek ehhez, valahogy komolytalanná teszik az egész hangulatot.

A Spirálban puffogó dob, akusztikus gitár, fúvósok és üveghangok adják a forgó-tekergőző dallamokat. Itt már férfihang kapja a nagyobb szerepet, szavalásszerű szövegmondás formájában ("sötétség és fény, utamon végigkísér"), ami � bár fajsúlyosnak nem mondható � jobban illik a zenéhez. Sajnos a női, illetve duett refrén ("...ahol az ég és a föld összeér") itt sem maradhat el, valamint a nyolcvanas évek szintipop-hangulata is megjelenik egy recsegő robothang formájában.

A közel 12 perces Körforgás ambientesen kezdődik, mint egy meditációs lemez. Drukkolnék, hogy ez legyen instrumentális szám, de sajnos itt is érkezik magas fekvésű férfi és női ének, melyek kizökkentenek a kezdeti kellemes hangulatból. Erre a szerzeményre is jellemző egy vontatott központi téma, mely időnként előkerül, kapaszkodót jelentve a hömpölygő sodrásban. Az ambientes téma az utolsó percekben visszatér, így lesz teljes a Körforgás.

A leghosszabb, 12 perc feletti Ösvények elején Arcana-vonósokra érkező Mortiis-szerű harsonahangoktól kissé lelombozódom. Az ezt követő "könnyűipari" zajokra, zörejekre, prüntyögésekre csak majdnem a hetedik percben érkezik a már jól ismert - de sajnos nem megszokható! - kórusének ("félelem nélkül egy új világ készül", "nem félünk a sötétségtől"). A lemezt a refrén kántálása vezeti le.

ACTUS

Az önmagában jól sikerült zenéhez nem illeszkedő énekes részek sajnos a mondanivaló súlyának elvesztésével járnak. Komolyan, a Mandala instrumentális "műként" lehet, hogy jobban tetszene, és nem mosolyognék magamban bosszankodva többször is a hallgatása közben. De ez akkor legyen az én bajom. A külföldön többet koncertező "formáció" március 25-ére beharangozott budapesti "performanszára" azért lehet, hogy elmegyek. Hátha újabb pár évig semmi hírt nem hallunk majd az ACTUSról...

7/10

VD