A Devilry eredetileg 1998-ban jelent meg az egészen ismeretlen Shadow Recordsnál, a Funeral Mist debütálásaként. A ma már nem létező zenekar nevét a legtöbben valószínűleg onnan ismerhetik, hogy Arioch énekes-gitáros nemrégiben a Mardukba szállt be énekesnek. funeral mist - ariochEzen kiadvány alapján akár búslakodhatnánk is, mondván, hogy jobb sorsra volt érdemes a fiatalember, hiszen, bár a Mardukhoz (és másik meghatározó, de túlértékelt svéd bandához, a Dark Funeralhoz) elég közel állt az a vonal, amin a Funeral Mist mozgott, a színvonal lényegesen magasabb volt.

Nagy dolgokra azért persze nem kell gondolni: mindenféle látványos újítások nélkül, kegyetlenül végigzúzott 5 dalról, mindösszesen 20 percnyi zenéről van szó, ehhez jön a bakelit változat bónuszdala, valamint a hivatalosan már beszerezhetetlen, Havoc című második demó 4 száma. A fent említett svéd bandákon kívül a Mayhem neve is beugrik párhuzamként, sikerül valami hasonlóan sötét atmoszférát teremteni, mint amilyen a De Mysteriis Dom Sathanasra jellemző. Nagy erénye a lemeznek a változatosság, a felismerhető témák és dalok jelenléte, Arioch beteges, szélsőséges, és sokszínű vokalizálása, valamint néhány apróság; ilyenek a jól kiválasztott intrók, átkötések, zajok, gitárvinnyogások, valamint egy kiválóan eltalált rövid dobszóló, amely a The God Supreme-ben hallható. A Funeral Mist című dalban pedig a Dissection dallamait és drámai hangulatát idézik fel.

A demó dalai kevéssé meglepő módon hasonló vonalon mozogtak, persze kezdetlegesebb formában. Rejtély, hogy a Devilryt követő, első és egyben utolsó nagylemezen, a 2003-as Salvation-ön miért nem sikerült továbblépniük, vagy legalább tartaniuk a szintet, és miért lettek mind hangzásilag, mind zeneileg lényegesen satnyábbak. Ez mindenesetre legalább okot ad arra, hogy - visszatérve a bevezetésben említettekhez - mégse sajnálkozzunk a zenekar megszűnésén, és Arioch Mardukba igazolásán. Ez a lemez viszont több mint érdekesség; jól és sokszor hallgatható, értékálló, erősen ajánlott kiadvány.

9/10

a ’ ördög

  

myspace.com/thefuneralmist