„Régóta beszéltük már Frosttal, hogy együtt kéne zenélni” - mondta Csihar Attila, amikor a Keep Of Kalessinről kérdeztem. „Aztán jött egy telefon, hívtak, hogy menjek felénekelni az EP-t, valamikor lesz album is”. A nagylemez a tervek szerint 2005 elején kerül majd a boltokba.

A banda 1994 óta létezik. Kiadtak egy demót Skygger Av Sorg címmel, majd két nagylemezt (Through Times of War, Agnen). Személyes problémák miatt, jó norvég black metal-együttes mintára fel is oszlott volna a csapat, de a gitáros, Obsidian C., nem hagyta annyiban a dolgot. Felkérte Frostot (Satyricon, 1349, ex-Zyklon-B…) és Attilát (Tormentor, ex-MayheM, Plasma Pool, Korog, Aborym…), hogy lépjenek be a bandába, és megcsinálták a Reclaim EP-t. Adtak néhány koncertet Norvégiában, Attila szerint remek hangulatú bulik voltak.

Már a megjelenés előtt black metal-mérföldkőről cikkezett a norvég sajtó. Csalódást egyáltalán nem okoztak, de ezt a jelzőt túlzásnak találom. Az EP öt számot tartalmaz. Az intróként funkcionáló Traveller-ből azt hittem, valamiféle futurisztikus black metallal lesz dolgunk, ami meglepő lett volna a Keep Of Kalessin eddigi munkásságának ismeretében, de nem erről van szó: szélsebes, lüktető, remek (és eredeti) riffekkel operáló zene ez. A doboknál Frost remekel, ilyen tempóban ennyire pontosan dobolni nagyon kevesen tudnak a világon. A hangzás tiszta, és tökéletesen illik a koncepcióhoz, ilyen téren kitettek magukért. Gyakoriak a tempóváltások, tekerések, leállások és gyorsulások, mindez hihetetlen energikussá teszi ezt a négy számot. Obsidian C. dalszerzői képességét dicséri, hogy egy unalmas részt sem találtam a Reclaim hallgatása közben. Aki szereti Csihar hangját, az nem fog ezúttal csalódni, a címadó dalban (igaz, rövid ideig) még azt is megmutatja, hogy bizony tud ő tisztán is énekelni.

A Reclaim EP tehát, ha nem is újítja meg a black-műfajt, mégis fontos alkotás, főleg a zenészek kitűnő kvalitásának köszönhetően. Hangulatos, technikás, magával ragadó lemez.


9/10 Suicider