Kellemes érzés, ha az ember azokból a stílusokból hallhat elegyet, melyeket egyébként kedvel, de önmagukban mégsem elégítik ki minden belső igényét. Egy arányokra és formákra figyelő fúzió során kitöltődhetnek azok az űrök, melyek tartalmasabbá (vagy fogyaszthatóbbá) tehetik a különböző zenei irányzatokat. A Faith and the Muse laborjában a dark-alternative, kelta-, elektro-, pop- és világzene, valamint a neoklasszikus elemek gondos odafigyeléssel való vegyítése hozta létre ezt a különleges főzetet. Gondos, mert egy olyan pillanat nincsen zenéjükben, amire azt tudnám mondani, hogy nem illik oda, vagy, hogy nem szerves részét képezi az egésznek. A két vegyész, William Faith (ex-Christian Death, Mephisto Walz) és múzsája, Monica Richards (ex-StrangeBoutique) hasonló megosztásban dolgoznak, mint anno a Dead Can Dance-ben Gerrard és Perry: mindketten egyszerre zeneszerzők, énekesek, céljuk a muzsika öröme mellett az értékközvetítés is.

A The Burning Season a negyedik soralbumuk, a korábbi munkáikhoz képest csupán annyit változtak, hogy jelen esetben az eddig jól bevált elegyhez még egy ötvözőelemet adagoltak, ez pedig a poposabb elemek (igen, van jó popzene) alkalmazása, természetesen fikarcnyival sem erősebben, mint amennyire az adott dal megkívánná. A „Whispered In Your Ear” amellett, hogy egy igazi gyöngyszem, a legtöbb rádióadó számára egész nyugodtan felvállalható lehetne (bár nem hiszem, hogy a zenekar ezt célnak tekinti). Ezzel szemben a nyitó „Baith and Switch” – „Sredni Vashtar” kettős lendületes, húzós rockdal erősen wave-es hangzással, és a továbbiak során is gyakran találkozhatunk kifejezetten torzított gitár-központú darabokkal. Ezek mellett megtalálhatóak a szomorkásabb, depresszívebb ambient-dark tételek (Failure to Thrive) és a kelta népzenét idéző részek is (Willow’s Song).

Nem is lehet sokat hozzáfűzni, sorban jönnek a remekebbnél remekebb dalok a változatosság és a kifinomultság jegyében. Könnyű, de mégis mély, nem korbácsol fel, inkább gondolkodásra, szemlélődésre késztet. A Faith and the Muse filozofiája is ebből áll: zenéjükkel világosságot hozni az elmékbe és szívekbe, hogy kiegyensúlyozott, tökéletesedésre törekvő emberekké válhassunk.

Mindenkinek ajánlom figyelmébe korábbi munkáikat is, de kiemelten az „Annwyn, Beneath the Waves” című második albumot.

8.5/10

r.t.p.