Úgy döntöttünk, ideje változtatásokat eszközölnünk a pontozási rendszerünkben. Egy kis magyarázat következik ezzel kapcsolatosan.

Amikor anno 10 éve átvettük a Metal Hammer / Hammerworld magazintól a 10-es skálát (félpontokkal kiegészítve azt), úgy véltük, a Hammer szerzői rosszul használják a rendszert, hiszen 7-8-9-10 pontokat kap a lemezek 95%-a, miközben a lemezek jelentős része hulladék. Majd mi megmutatjuk. De igazából ki tud komolyan dönteni aközött, hogy valami 3 vagy 4 pontot ér? Micsoda marhaság ez? Gondoltunk ezért arra is aztán, hogy átvesszük a Magyarországon a néhai Quart magazin által meghonosított, angolszász nyelvterületen gyakori betűjeles rendszert, ahol az A és B kategóriás jobb lemezeknél lehet részletekbe menni a plusz és minusz jelekkel, a gyengébbeknek pedig csak szimplán az abc egy hátrébb levő betűje jut. Ez egész okos rendszer, de ehhez sincs kedvünk. Elegünk van abból, hogy napokat gondolkozunk azon, 7.5 vagy 8 pontot adunk-e az új Blues Pills lemezre, hogy aztán pár héttel később rájöjjünk, rosszul döntöttünk. A plusz, A, A minusz - ugyanez lenne. Nem akarunk megőrülni, inkább lemondunk a pontos megítélés feladatáról, arról, hogy eldöntsük, mi az alapmű, és mi az ami "csak" kiemelkedően jó, és az utókorra bízzuk ezt. Mi pedig csak szűrünk, ahogy a tevékenységünk lényege eddig is ez volt - reményeink szerint többet, mint eddig, hiszen kevesebbet kell olyan fontos kérdéseken töprengenünk, mint amit az előzőekben említettünk. Ennek megfelelően a továbbiakban új, saját elképzelések szerint osztályozunk, négy pontszám lesz:

1 - hulladék / időpazarlás
2 - hallgatható / kihagyható
3 - jó / ajánlott
4 - kötelező (nem egyenlő az alapművel, nem 10/10, és nem úgy kötelező, mint a Melissa meg a Reign in Blood, hanem azoknak kötelező, akik szeretnének képben lenni a legjobb új, kortárs zenékkel)

Ennyi. A régi lemezkritikákat nem pontozzuk át - sokszor tévedtünk, de az igazán fontos hibák korrigálására más módot fogunk találni, folytatni fogjuk az elhanyagolt 200X sorozatot, és abból ki fog derülni, mely lemezek állták ki az idő próbáját a leginkább a mi megítélésünk szerint. Abból a szempontból még jobb is, hogy ezt eddig nem erőltettük, hogy rálátásunk javult, a megismert fontos lemezek száma bővült, és az évtized utolsó éveitől is távolabb kerültünk.