www.facebook.com/events/696500650442167/

A lengyel black metal színtér mindig is nagyon erős volt, az elmúlt években azonban minden eddigit felülmúló mennyiségben készültek minőségi kiadványok. Egy ezek közül a Plaga bemutatkozó lemeze, a Magia Gwiezdnej Entropii, mely 2013 egyik legjobbja is egyben. Az albumon semmilyen aktuális trendhez és hullámhoz nem köthető, jelzők nélküli black metal hallható, mely az ízes gitárdallamokra és erőteljes gitárriffekre épül. Szintetizátor, poszt-hatások, progresszív elemek, zajos kísérletezés – ez mind hiányzik a Plaga repertorájából. Hogy ennek ellenére elit kiadványról van szó, azt bizonyítja, az is hogy nem csak a közönség és a kritikusok tartották nagyra az anyagot, de több komoly underground fesztiválra is meghívást kapott a csapat, (Under The Black Sun, Black Flames of Blasphemy) ahol olyan nevekkel álltak egy színpadon, mint a Satanic Warmaster, a Marduk, vagy az Inquisition. A tagságról hivatalosan nem lehet sokat tudni, interjúk, zenekari fotók, és hasonlók nincsenek, munkásságukat szimplán az Sátánnak és az „őt reprezentáló underground metal pszichopatáknak” ajánlják.

http://youtu.be/KliimBW6iW4

Előzenekarként az a Lepra az egyik fellépő, mely idén jelentette meg bemutatkozó lemezét, a Tongue Of Devil Prayers-t, ami már túlmutat a demós idők hangulatos, de kezdetleges és primtiív old school black metaljától. A mostani fellépésen viszont már nem is erről, hanem a még kiadás előtt álló második albumról fognak játszani. Aki jelen volt nemrég az IAC fesztiválon Szegeden, tudja mire számíthat. Aki nem, annak itt egy videó:

http://youtu.be/_LGRVyhGdBQ

Hasonló a helyzet a másik hazai fellépővel, a Niederganggal, ők tavaly debütáltak Delirium Aeternum című nagylemezükkel, és ekkoriban láthattuk őket a Blackdeath előtt is, de azóta már ők is a következő felvételeiken dolgoznak, és bizonyosan adnak ízelítőt biztosan ebből is.

http://youtu.be/ru1Vg4wT4zU