Elhatároztam, az új évben leszámolok a death metallal. Számomra semmi fontos nem történt 2013-ben a műfajjal, és korábban sem sok, csak időpazarlás meghallgatnom az újabb és újabb lemezeket. Darabra amúgy volna mit, a termelés mennyisége ipari mértékű. Persze a legnagyobb baj velem van: még azt sem teszem be sűrűn, ami tetszik. Nem az én világom, vagy túlságosan sok, vagy túlságosan kevés az érdekesség, a klasszikus lemezeket (részben) leszámítva unom az egészet. A Fatal Power of Death miatt nem fogom felülvizsgálni az elhatározást,viszont ez az album a kivétel, ami erősíti a szabályt.

 

Irányvonalát tekintve annyit érdemes tudni mainzi csapat zenéjéről, hogy sem szarrá nincs technikázva, sem a szintén teljesen elhasznált „rothadó kriptabűzös primitívség” kategóriába nem préselhető be. Könyertelenül kemény és sűrű, de megvannak benne azok az élek és kiszögellések, amikben meg lehet kapaszkodni, amikből kiindulva újra és újra végighallgat az ember egy lemezt. Vannak könnyen érthető, standard death metal riffek, de van bennük valami csavar, amitól izgalmassá válnak. Vannak bonyolultabb, monstruózus riffek is, amikről az Immolation, vagy akár még a Portal is beugorhat (utóbbira jó példa az Appearance from Beyond vége), de ezekből pont csak annyi és csak ott van, hogy nem az öncélú, disszonáns hangözönben, hanem a kerekre megírt dalokból áradó sötét, gomolygó ködben vesszen el az ember. A szólójáték szintén kiemelkedő, megint Greg Mackintosh ugrik be egypár részről. Nehéz dolog lenne a dalokról konkrétabban sokat beszélni, az biztos hogy a címadó a legslágeresebb szerzemény, de ha kedvecet kéne megneveznem, a monumentális Definite Decease (in the Chamber of Deathsalvation) lenne az, ebben a banda összes erőssége egyesítve van. Viszont azért sem rakok be youtube-videót, mert egyben érdemes meghallgatni a lemezt, ami bár 49 percig tart, mégsem túlzottan nehéz a feladat. 

Kívülálló ember véleménye mindez, szóval nem tudom mennyire ér sokat a műfaj valamelyik vérbeli rajongója számára, az viszont biztos, hogy nálam nem csak a death metalból kiemelkedő alkotás, de általában véve is az.

8.5/10

a' ördög

ironboneheadproductions.bandcamp.com/album/beyond-fatal-power-of-death