Pár évvel ezelőtt végighallgattam a My Bloody Valentine diszkográfiáját, de nem szippantott magába shoegaze műfajt megteremtő csapat világa. Idén, 22 év után visszatértek, az indie-szaksajtó nagy-nagy örömére. A korábbiak okán sejtetettem, hogy most sem lesz nagy szerelem a dologból, de ha millióegy szar metallemezt meghallgatok, akkor miért pont ezt ne hallgatnám meg? Hátha majd most, mint például az Alice in Chainsnél.

                

Az ötlet nem bizonyult rossznak, nem bántam meg az erre a lemezre fordított perceket. Áttörés ugyan nem történt, továbbra sem az "én zeném", de legalább valami más. Kb. pont olyan egyébként, mint 22 évvel ezelőtt, a lemez nagyrésze álmos/álomszerű hangulatú, lágy háttérzene érdekes visszhangos gitárokból összerétegelve. Néhol olyan a hatása, mintha végtelenített, elnyújtott csecsemőaltató dalokat hallanánk. Ezt részben persze nyilván a gügyőrésző női énekhang miatt érzem így, de ide más nem is passzolna nagyon. Kontrasztként hallható néhány intenzívebb, olykor kifejezetten metalos súlyú dal is, ahol már korántsem ennyire barátságosan zajosak a szerzemények. Főleg a lemez vége felé kezd utóbbi érezhetővé válni, az In Another Wayben ide-oda csaponganak a nyugtató ringatás és a kaparászó, feszültséggerjesztő disszonanciák között, a gépies ritmusalapok pedig ennek megfelelően feszesebbé válnak. Az ezt követő Nothing Is már kifejezetten durva, agresszív instrumentális indusztriálmetal. Három percével az album legrövidebbje, de így is eléggé impresszív darab. Ezeken kívül viszont csak a lemez első felében hallható Only Tomorrow (halld feljebb) érdekes igazán, ahol a szaxofon-szerű effekttel játszott primitív gitárdallam markáns arculatot ad a dalnak. Egyidejűleg van jelen benne csüggedtség és egyfajta elégedettség. Ha több ilyen lenne a lemezen, biztosan lelkesebb lennék.

Annak, ami, így is teljesen korrekt az MBV. Azt ugyan meglepőnek tartom, hogy valakinek ez őszinte revelációt tud okozni 2013-ban, de a tőlük egyébként nagyon sokat tanuló poszt-mozgalom produktumaihoz képest tényleg igazi ínyencfalat.

a' ördög

7/10