Mondhatnánk úgy is, hogy „2012 öt jó metal videóklipje”. A metal videók általában rosszak, méghozzá nagyon, és minél több pénz, illetve technikai lehetőség és tudás áll rendelkezésre, annál kisebb az esély arra, hogy legyen valami értelme is a végeredménynek. Az utóbbi években például az a Kátai Tamás készített emlékezetes klipeket zenekarai számára, aki igazából sem ilyen irányű képzettséggel, sem profi eszköztárral nem bírt. Pedig egyébként ma már, köszönhetően a digitális technológia olcsóságának, nem akkora luxus valami komolyat csinálni. Képzett szakemberek vannak, technológia van, de ötletek, azok nincsenek. A tavalyi évben is láttunk szomorú példákat erre, összegyújtöttük hát azokat is, akikről érdemes volna példát venni videóklip-ügyben. A listából kimaradtak azok, akik ugyan hatásos anyagot raktak össze, de máshonnan vágták ki hozzá az alapanyagokat (Denial of God, Siculicidium).

UPDATE: gördíts lejjebb
 

5.    High on Fire - Fertile Green

Afféle marihuána-legalizációs allegóriaként tudjuk csak értelmezni az egyébként teljes lemezhosszban kicsit fárasztóan macsóparaszt zenét játszó stoner /doom High on Fire videóklipjének sztoriját. Ha értelmezésünk megállja helyét, akkor nem kicsit erőltetett a dolog, de minden kétséget kizáróan  hatásosak a menő retrós átszínezésen és képregényes áthallásokon alapuló jelenetek, ráadásul tökéletesen illeszkednek a zenéhez. 

4.    Pig Destroyer – The Diplomat

Ha a High on Fire videója erőltetett volt, akkor erre nem is találunk megfelelő jelzőt, az elcsépelt „társadalom”kritika ugyanakkor megintcsak roppant hatásos képi világgal társul. Itt ráadásul a számítógéppel  felturbózott színészi teljesítményt is ki kell emelni, primitív technikákkal, de tényleg hisztérikussá varázsolták mind a „főhős”, mind segédjének karakterét. A death/grind műfajhoz képest is szokatlanul idegbeteg zene méltó vizualizációt kapott.
 

3.    Karst – Sóvár

Erről már volt szó korábban is,  a lemez ugyan tavalyelőtti, de maga a klip tavalyi, szóval itt a helye. Ugyan olyan iszonyatosan markáns mondanivaló, tartalom vagy sztori itt sincsen, de egy bizonyos gondolatmeder azért kikristályosodik, aminek a mentén elkalandozhatunk, és a képek finoman megkomponált hangulatát a zenekari bevágások sem rontják el.

 

2.    Municipal Waste – You’re Cut Off

A Municipal Waste party-thrash metaljáról mindezidáig mélységesen negatív véleményünk volt, de ezzel a Pink Floyd Falának összetettségét idéző, Gondolkodó Rockereknek készített videóval végül mégis meggyőztek minket létjogosultságukról. Bónusz: új értelmet nyert az ”ördögvillát szór” kifejezés.

 

1.    Sektemtum – Aut Caesar Aut Nihil

Ezt a klipet érdemes előbb megnézni, akár többször és csak utóbb elolvasni hozzáfűznivalóinkat.Nos, a zenei oldal bizonyára lehetne erősebb is, de az is épp ennyire biztos, hogy a black metal underground híres-hírhedt figuráiból álló csapat egészen szokatlan és egyedi koncepciót választott. Elsőre ránézésre semmi értelme a történetnek, a kommentelők a jelek szerint afféle nihil-esszenciaként fogják fel, de mi ennél valamivel többet látunk bele, és majdnem biztosak vagyunk abban, hogy igazunk is van. Igazi poszt-black metal ideológiát sejtünk a háttérben: a nietzschei übermensch pozícióját a zenekar nem a black metal rajongók és zenészek számára tartja fenn, hanem azoknak, akik szerintük – és ez a meglátás objektív érvekkel is könnyedén alátámasztható - a jelen társadalom táplálékláncának a tetején állnak: egy pár szexuálisan izgató, jómódú és teljesen gátlástalan fiatal nőnek. Drogok, bűnözés, alkalmi szex, a külvilág közömbösséggel vegyes megvetése – az erkölcsi és vallási kérdéseken moralizáló, a nihilizmusnak csak a pózában tetszelgő metalzenészek ehhez képest szimpla kis buziknak tűnnek, és ezt elég konkrétan konkrétan közli is a klip: a nietzschei gondolatokkal mélyen átitatott Mayhem konceptalbum,  a Grand Declaration of War ablakon való kihajítása, illetve a benzinkút mosdójában a hősnők elé táruló látvány elég egyértelműen utal erre. De ennél még csavarosabb is a videó, a ressentiment-ban fuldokló néző szinte várja az immoralitás bukását, és ennek deus ex machinájaként meg is jelenik egy erőszaktevő, akinek látószögével az azonosulást alátámasztandó, a kamera is azonosul, ekkor azonban a hősnő végzetes csapást mér rá, és egyben a ressentiment által gonosszá tett moralizáló nézőre is. A bukás elmarad, a klip legvége viszont a fenti koncepció szerint is  értelmezetlen marad.

UPDATE

A két ráadás:

A Forest of Stars - Gatherer of the Pure

Cikkünk megjelenése után egy olvasónk ajánlotta a figyelmünkbe a poszt-black metal trend egyik közepesen népszerű csapatának videóját. Ilyeneket nekünk előítélességünk okán eszünkbe sem jut megnézni, első ránézésre itt is az Alcest, Les Discrets és hasonló borzadalmak képi világa ugrott be, de már lassan megszokjuk, hogy mindig akkor csalódunk kellemesen, amikor semmi jót nem várunk. Van sztori, van gondolatiság, van hangulat. A korábban dögunalmas/nyálas szenvelgésként elkönyvelt zene pedig a korai Cradle of Filth elfeledett érzésvilágának leporolásaként, illetve logikus folytatásaként is felfogható.

Sólstafir - Fjara

A Karsthoz hasonlóan ez is egy tavalyelőtti dalhoz készült klip, de az csak most esett le, hogy ez is 2012-es. Nordikus művészbuzulat, de a képek festőisége gond nélkül eladja.

 

a' ördög