A nagy múltra visszatekintő, poszt-punkként induló, később az indusztriál metal műfajjal kapcsolatban is gyakran emlegetett Killing Joke új lemez kiadására készül. A Paul Raven basszer halálával klasszikus felálllásának alappilérét 2007-ben elveszítő banda a még korábbi, még klasszikusabb felállásához tér vissza, melyet az első három lemezen, 1978 és 1982 között lehetett hallani. Ennek a felállásnak egyébként az okozta a végét, hogy az okkultizmusban egyre inkább elmélyedő banda tagjai az énekes Jaz Coleman vezetésével Izlandra költöztek, hogy ott vészeljék át a szerintük hamarosan bekövetkező apokalipszist, mely azonban, mint ismeretes, nem történt meg. Némi várakozás után a basszusgitáros Martin "Youth" Glover visszaköltözött Angliába, helyét Paul Raven vette át. Nem sokkal később aztán a banda is visszatelepült, hogy megírja legnagyobb klasszikusait.

Később olyan bandák dolgozták fel számaikat, mint például a Metallica, és olyanok loptak tőlük, mint a Nirvana. Legutóbb 2006-ban adtak ki lemezt, Hosannas from the Basements of Hell címmel. A mű többnyire pozitív kritikákban részesült, de az elmaradásra kerülő 2007-es világkörüli turné, majd Paul Raven halála beárnyékolta az eseményeket. Árnyakban most sincs hiány, ám ezeket ezúttal a bandán kívül véli Jaz Coleman felfedezni: "a Föld mágneses pólusa Kanadából Szibériába tart, földrengések és vulkánkitörések sorát váltva ki, Koreában atomháború fenyeget, az emberiség történetének legnagyobb olajkatasztrófáját képtelenek megfékezni, elmondhatjuk, soha nem volt még ilyen aktuális a Killing Joke."

Az új lemez szeptember 6-án érkezik XIII: Feast of Fools címmel, előtte pedig egy EP is megjelenik, még a nyáron, a finn metalkiadó, a Spinefarm kiadásában. Az End Game című dal pedig letölthető innét. Turné is lesz, hozzánk legközelebb Prágában lépnek fel, október negyedikén.