2010 május 16-án, a reggeli órákban elhunyt a rock és a metal történetének egyik legfontosabb alakja, Ronnie James Dio. A halál oka rákbetegség, melyre a tavalyi évben derült fény. Dio állapota ellenére turnét tervezett az idei nyárra, azonban ez néhány nappal ezelőtt már lemondásra került.

 

A Ronald James Padavona néven született zenész gyerekként a trombitálással próbálkozott, későbbi interjúiban ennek tulajdonította fáradhatatlan, élete végéig erős hangszálait. Eleinte azonban nem sikolyokra és karcos rockéneklésre használta képességeit - mivel ekkoriban 1958-at írtak, ezt nem is lehetett rossznéven venni neki. Ebben az évben jelent meg első kislemeze a Ronnie and the Red Caps neveztű formációnak.

                     

Az elismertség még jóideig váratott magára, egészen a hetvenes évekig csak kislemezek kiadásáig jutott különböző csapataival, nagylemezt csak az Elf nevű bluesos gyökerű hard rock bandával adott ki először, 1972-ben. Ekkor már jó évtizede használta a Dio (olasz szó, jelentése: isten) nevet, melyet a maffiavezér Johnny Diotól vett át.

                  

Három mérsékelten sikeres nagylemez után a nagy áttörést az hozta meg számára, hogy a Deep Purple-lel turnézva annak gitárosa, Ritchie Blackmore felfigyelt tehetségére, és úgy döntött, kilép a zenei feszültségekkel egyébként is terhelt bandájából és őt választja énekesnek új zenekarába, a Rainbowba. Dio vitte magával az egész Elfet, leszámítva a gitárost, igaz, társait Blackmore később fokozatosan leépítette. Az új banda az első pillanattól kezdve hatalmas sikereket ért el. Slágereiket  még a magyar kereskedelmi rádiók is játsszák még ma is (Long Live Rock and Roll), de általában mindhárom Dioval közösen kiadott lemezre a heavy metal klasszikusaként szokás tekinteni. Ekkor kristályosodott ki az innentől a műfaj egészét meghatározó monumentális, heroikus fantasy / sci-fi érzés és szövegvilág, amitől Dio már nem is szakadt el többé.

                  

Az újabb váltást Blackmore ízlésének változása idézte elő, az általa képviselni kívánt kommerszebb hard rock irányvonal és Dio karaktere nem férhettek össze. Kapóra jött hát az ekkorra romhalmazzá vált Black Sabbath ajánlata, ahol viszont nem kisebb feladat várt rá, mint a rajongók által bálványozott Ozzy Osbourne pótlása. (Érdekesség, hogy Diot Ozzy későbbi felesége ajánlotta Ozzy helyére.) Dio úgy pótolta elődjét, hogy nem pótolta, saját stílusát adta a Black Sabbath-hoz, mely maga is átalakult, megfiatalodott az energikus új hangtól.

                 

Bár a kommerciális siker sem maradt el, személyes ellentétek miatt mégis csak két lemezt élt meg ez a felállás, egy hevesebb nézeteltérés után Dio távozott, és magával vitte Vinnie Appice dobost is, akivel saját, immáron jól hangzó neve alatt folytatta a zenélést. Első szólólemeze, a Holy Diver volt pályafutásának utolsó mérföldköve, ezzel bizonyította véglegesen ikonikus mivoltát, önmagában meglevő jelentőségét. Sikeres szólókarrierjét ugyan többször is megszakította a korábbi Black Sabbath-os kollégák kedvéért, akikkel időközben megjavult a viszonya, de a Dio formáció is mindvégig aktív maradt. Utoljára 2004-ben jelent meg Dio nagylemez (Master of the Moon), melyet idén követett volna folytatás, erre azonban már nem kerül sor. Dio utolsó munkája így a tavalyi évben Heaven and Hell néven kiadott, Black Sabbath tagokkal készített The Devil You Know marad.

R.I.P., Ronnie!