A Subterra újraindulása, Varg Vikernes kiszabadulása és a Chinese Democracy kiadása közötti versenyt, mint ismeretes, lapunk nyerte, ám a harmadik helyezett célbaérésére mostanáig kellett várnunk. A Blabbermouth norvég forrásokra hivatkozva egy olyan hírt közölt, mely szerint közel 16 éves börtönbüntetése után újra szabadlábra kerül Varg Vikernes, neonáci gyilkos, templomgyújtogató, önjelölt társadalomfilozófus, egyben a metalzene történetének egyik legjelentősebb alakja, a Burzum egyetlen tagja.

Az utóbbi években már többször volt szó erről ugyan, ám a norvég hatóságok eddig nem engedélyezték a 21 éves büntetés lerövidítését, amire nem is lett volna túlzottan sok okuk, hiszen Vikernes börtönévei alatt radikális hangvételű írásaiban folyamatosan támadta a fennálló politikai és társadalmi rendet, a fajok, népcsoportok közötti értékegyenlőséget tagadóan. Arról meg aztán nem is beszélve, hogy 2003-ban egyszer meg is szökött, ráadásul amikor a rendőrség elfogta, nehézfegyvereket is találtak nála, melyet földalatti neonáci szervezetek juttattak el hozzá. Bár a gyilkosság miatt megbánást soha nem tanúsított, Vikernes saját bevallása szerint "tanult hibáiból" és "készen áll a társadalomba való beilleszkedésre", nem akar mást, mint vidéki farmján családjával együtt nyugalomban gazdálkodni, valamint zenélni, és könyveket írni.

Ami minket, és feltehetően olvasóinkat is a legjobban érdekli az egészből, az a zenélés, ezzel kapcsolatosan legutóbbi írásainak azon részleteit tudjuk idézni, melyek szerint a legjobb Burzum műveknek a Hvis Lyset Tar Oss és Filosofem lemezeket tekinti, és majdani visszatérő albumán ezek hangulatát szeretné felidézni, nem a börtönben készült szintetizátor-alapú anyagait. Börtönbe kerülése után nem sokkal egyébként megtagadta gitárzenés korszakát, a rockzene egészével együtt, ám ezen nézeteit a fentiekből sejthetően időközben revideálta, sőt, az áldozatával, Euronymous-szal közösen készült Mayhem anyagra (De Mysteriis Dom Sathanas) is klasszikusként tekint.

A szabadlábra helyezés pontos időpontjáról a hivatkozott cikk nem tartalmaz információkat.

burzum.org