Tudtam, hogy ezzel a bandával lesz még bajom. Már nem úgy értem, hogy akkora kín lett volna, vagy lenne most hallgatni őket, csak, mint oly sokan, eredetiséghiányukat egyéniségre való törekvéssel kívánják pótolni, csöbörből vödörbe esve. A black metalt nehéz külső elemek bevonásával frissíteni, mert a black metal nem arra lett kitalálva, hogy menekvés legyen a zsákutcába jutott metal számára, és az innen kiinduló zenekarok a BM-címke ledobása után, megszabadulva a szűkre szabott műfaji elvárásoktól továbbra is fenntartsák a fejlődés illúzióját, hanem, hogy lefessen egy tényleg meglehetősen szűk érzésvilágot. 

Ez a tévedés, és a rá épülő marketing egyébként meglehetősen vicces a tradicionalista gondolatok bűvkörébe bilincselt Janvs esetében, érdemes elolvasni a kiadó reklámszövegét.

"After their brilliant debut album "Fulgures", JANVS' "Vega" represents another big step forward for the band who managed to realize its most musically and lyrically complex, rich and unpredictable work so far. An eclectic and intense effort which goes beyond any easy definition of musical genre. Starting from the basis of the milestone "Fulgures", the progressive influence showed before by the band becomes clearer and clearer culminating into an haunting visionary form of expression. … "Vega" lets the potential dispayed by the band in the previous release finally bloom, confirming JANVS as one of the most deep and unique acts in the current independent scene."  - atmf.net (kiemelések tőlem)

(Egy gondolatot nem tudok még nem hozzáfűzni ehhez. Ha abból indulunk ki, hogy az okos, igényes hallgatók vevők az általunk forgalmazott műalkotásokra, akkor miért nem feltételezzük, hogy azoknak rossz érzéseik lesznek attól, hogy el van döntve helyettük, hogy az adott produktum az okosaknak szól és mindenféle magasabb rendű igényt kielégít? Vagy ennyire rosszindulatúak vagyunk, hogy úgy gondoljuk, hogy ezzel inkább azokat fogjuk meg, akik mindenáron ilyennek szeretnék látni magukat, de valójában nem azok? – legalábbis nem okosak, az igények szabadon (is) választhatóak)A Spite Extreme Wing árnyékából kitörni kívánó csapatra ezzel együtt sem mondhatnám, hogy tönkretette volna meglevő értékeit. Számos kifejezetten jól sikerült, sodró gyors, precízen kipengetett téma akad a Vegán, (halld: Torri di Vetro, Mediterraneo) a korai Rotting Christ befolyásoltsága erősebb lett, a Spite Extreme Winggel való összehasonlítás kötelező jellege pedig csökkent. A szenvedély, a tűz, ami ezt táplálta, itt ugyanúgy megvan, mint a Fvlgvresen.

És akkor végre essen arról szó, ami eddig nem volt. Erősen kritizáltam az unalmas, közhelyes, szintetizátoros merengéseket-átkötéseket, amik a változatosságot voltak hivatottak reprezentálni az elődön, és néhány kritikát elolvasva, nem csak én voltam ezzel így. Helyüket olasz nyelvű énekkel ellátott, dallamos, lassú, akkordbontogatásokkal és szintetizátorral színezett dalok kerültek. Igazi dalok, nem átkötések. Nem mondom, ilyet tényleg nem mindennap hall az ember, ám ezt az egzotikusságot leszámítva nem jelent komolyabb revelációt. Ha búsongó olasz „atmoszférikus”/dark rockot akarok hallgatni, beteszem a Canaant, hozzáteszem, nem tartozik ez sem mindennapos szokásaim közé, ám olyanfajta, számomra is rejtve létező belső igényt végképp nem hozott napvilágra a Vega, hogy mindezt én black metallal egy lemezre „vegyítve” szeretném megtenni. Persze, az sem derült ki, hogy ennek élvezetére képtelen volnék.

8/10

a’ ördög

myspace.com/janvsdotit

kapcsolódó cikkek:

Janvs - Fvlgvres (kritika)