"Beherit is back to destroy art"

16* évvel utolsó lemeze után visszatért a finn Beherit, a zene gyilkosa. A lappföldi zenekar 1989-ben kezdte meg pályafutását azzal a célzattal, hogy az "elképzelhető legprimitívebb, legbarbárabb, legpokolibb black metalt létrehozza". Mint az köztudott, ilyen irányú céljaik elérésben meglehetősen nagy sikert arattak. A '90-es években ugyan még többnyire csak értetlenkedést és csúfolódást váltott ki rút antizenéjük, ám ebben az évtizedben, köszönhetően a professzionális műmetáltól való csömörnek, kultikus legendává nemesültek, hasonlóan a néhány évvel ezelőtt szintén ujjáalakult Archgoathoz. Olyan zenekarok dolgoztak fel tőlük dalokat, mint a Reverend Bizarre, a The Ruins of Beverast, vagy Nattefrost.

Beherit - Gate of Nanna

A visszatérésről a fájdalmasan szögletes gondolkodásmódjáról ismert ANUS magazinnak adott interjúban számolt be Marko Laiho (Nuclear Holocausto Vengeace), a csapat agya. A jelenleg Thaiföldön tartózkodó zenész elmondása szerint az Engram című új anyag felvételei befejezettek, masterelése viszont még hátra van, így előreláthatólag az év második negyedévében fog megjelenni, méghozzá a Spinefarm Recordsnál. A dalszerzés egy két hónapos intenzív fázisban történt, melynek során Laiho megpróbálta újrateremteni a banda hírhedt atmoszféráját. Végül hatvan percnyi zenét írt, ám nem sikerült befejezni az összes dalt, így a lemez vélhetően rövidebb lesz.

A finn csapat a metal archives tanulsága szerint jelenleg négyfős felállásban tevékenykedik, az eredeti tagok közül Laihon kívül Jari Pirinen (Sodomatic Slaughter from Hades) is itt van, két új tag mellett.

* a csapat feloszlása után Marko Laiho kiadott még két ambient albumot szólóban, Beherit név alatt.

kapcsolódó cikkek:

Archgoat - Whore of Bethlehem (kritika)