A Janvs elsőre egy szimpla kópiazenekarnak tűnik. Ami jó bennük, azt lopták, ami egyéniség, az felesleges. Mivel másodikra, harmadikra és tizenötödikre is ez a helyzet, vegyük sorra az enyhítő körülményeket:

1. Egy pillanatig sem próbálják elkendőzni, kitől tanvltak el mindent. Argento, a példakép Spite Extreme Wing főnöke vendégszerepel is a lemezen - merthogy a genovaiakról van szó, mint az eredeti alkotás elkövetőiről. Átvették a szellemiséget is, nem csak a formát, már amennyire ez enyhítő körülmény, mindenesetre így legalább önmagában véve értelmes az alkotás. JanvsA letisztvlt, követhető szerkezetű, áttekinthető hangzású dalok, az ezeket életre keltő tüzes szenvedély párhvzamban áll az emberi lét alapállását tisztázni kívánó, mondjvk, hogy ideológiával, noha arról itt nem fogvnk vitát nyitni, hogy Jvlivs Evola, kinek írásai mindkét zenekart megihlették, mennyire volt sikeres ebben. Maradjvnk annyiban: a törekvés mindenképp díjazandó, mind az író, mind a zenekarok esetében.

2. Első lemezükön (Nigredo) egészen másfajta, lassú, kísérletező irányvonalon próbáltak haladni, aminek a Fvlgvres-en hallható zenéhez sok köze nincsen, tehát egy új kezdetről van szó, ám gyermekbetegségek nincsenek. Amikor a Janvs jó, akkor teljesen kiforrott, befejezett, fokozhatatlan, katartikvs. Ilyen a címadó dal, valamint a Terzo Volto, de leginkább az ovtro előtti Vrsa Major. Vtóbbi könnyedén felfért volna a Spite Extreme Wing Non Dvcor, Dvcojára.

3. Maradva vgyanennél a dalnál, mert itt érezhető a leginkább: minimálisan vgyan, de más hatás is bekerült az eszköztárba, a görög Rotting Christ együttes korai művei hagytak nyomokat a riffelésen, ami mindenképp pozitívvm, egyrészt, mert fűszerezi a már ismert ízeket, másfelől pedig a Rotting Christ baromira jó zenekar volt egykoron, és jól esik az embernek értő kezekben újrahallani valamit abból az elveszett kincsből.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy most már így vtólag, tvdjvk: a Spite Extreme Wingnek valószínűleg nem lesz folytatása, ami tovább növeli a Janvs értékét. El kell hagynivk, vagy fel kell javítanivk az vnalmas szintetizátoros átkötéseket, az említett szenvedélyességet pedig ki kell terjeszteni minden egyes dalra. A feladat nehéz, és én nem hiszem, hogy jelen alkotást felül tvdják szárnyalni, mindenesetre ez egy olyan albvm, ami miatt érdemes volt a kezdet kezdetén hangszert venniük a kezükbe.

8/10

a’ ördög

janvs.it
myspace.com/janvsdotit
atmf.net