Sok tekintetben meglepetés az új A Perfect Circle lemez. Mikor kézhez vettem, csak azért vakartam a fejem, mert viszonylag gyorsan jött ki a megelőző 13th Step után. A számcímek olvasgatása közben viszont az is feltűnt, hogy több név is ismerősen cseng. Rögtön a rövid Annihilation után az oly sokunk által szeretett/utált John Lennon nevével fémjelzett Imagine című hippihimnusz egy zeneileg/hangulatilag a szó szoros értelmében fel és átdolgozott darabja következik. Bizony. Az eMOTIVe a Maynard James Keenan néven ismeretes vokalista meghatározása szerint “a collection of songs about war, peace, love and greed”, mely dalcsokrot a banda a saját zenei arculata szerint formálta. Így már nem is olyan meglepő az idióta „písz-hippi” szimbólum a borítón.

Namármost mielőtt a kedves rockzenehallgatók tenyere viszketni kezdene, álljunk meg egy cikk erejéig és a több szempontból sznobizmusnak számító APC hallgatás erényes oldalának felé fordítsuk arra érdemes tekintetünket.

A kiválasztott dalok eredeti stílusa elég távol áll egymástól, ezen tételek „egy tökéletes körösítéséről” lenne szó, ami a banda ténykedése okán egy modern, industrial és alternative hatásokkal nyakon öntött rock-muzsikát jelent. A már említett Imagine azért lehet elsőre megtévesztő, mert a legtöbb dal a honi viszonyokban nem túlzottan ismerős, hacsak nem ismerője valaki az olyan előadóknak mint: Marvin Gaye, Devo, Joni Mitchell, Nick Lowe, Crucifix, Memphis Minnie. Az ismerősebb nevek továbbá a Black Flag és a Dephece Mode. Aki ezen művészekhez szeretné társítani a számcímeket az látogasson el a www.aperfectcircle.com

hivatalos honlapra ahova egyéb részinformációk is találhatóak.

A G n’R The Spagetti Incident-je ugrott be először, ami nem volt vállalhatatlan darab, de jobbára a széteső banda képét mutatta felénk, igazából az eMOTIVe előtt gyanakvással álltam, de utóbb arra az álláspontra jutottam, hogy bizonyára odaát annyira minden rendben megy a mostani terribilis zenepiaci állapotok között is, hogy van idejük a kemény munka mellett jólérezni magukat.

Akkor a zene: Nagyon elégedett vagyok. Bizonyos értelemben véve az APC tényleg egy új albumot készített, mivel sokszor még szerkezetében sem követik az eredetit, valamint olyan új dallamokat, hatásokat, hangulatokat, hangszereket is hozzátesznek, ami példaértékű lehet a többi, erre a nagy alázatot követelő ténykedésre vetemedő csapat számára. Igenis, ha már feldolgozás, ne engedjük az esetleges halottakat forogni a sírjában! Ez nem hangról-hangra való visszajátszást jelent, és talán kár is magyarázni, hogy mit…


Amit elmondhatok, hogy minden szép szó és sok pozitív érzés ellenére (Peace, Love and Understanding) rengeteg mínuszba hajló indulat is jellemzi a 45 percet (ami az eredeti dalokban is megtalálható volt ugyan, de itt zeneileg is komorabbra vették a figurát). A nyitó Annihilation invitálása remek kezdés, figyelemre „kényszeríti” a hallgatót, és az elkövetkező tételekre irányítja kíváncsiságunkat („It’s your choise!”). Az Imagine-ből sem „a nőmmel járkálok kéz a kézben a parkban” jön le, az Anathema – Pressure című dalához tudnám hasonlítani, ha mindenáron kapaszkodót szeretnék. Igazán tradicionális értelemben vett húzós rockdalok nem találhatóak, értsük ezen azt, hogy bár a stílus eszköztára jelen van és a körön belül minden téren eleget tesz az eMOTIVe, mégis inkább a hangulati vonal ami igen erős. A dühös darabok (Gimme, Gimme, Gimme vagy a Counting Bodies Like Sheep to the Rythm of the War Drums) is inkább gépies-zajos belassulások, az utóbbi egy Nine Inch Nails albumon is feltűnés nélkül elférne (engem speciel nem zavar). Különösen tetszik a People Are People, mely speciális ötvözete a new age-szintipop és a (oh uram könyörülj!) nu-rock-nak (azért metal-nak nem metal, bár egy elborultabb Korn-nak akár elmenne), valamint a When The Levee Breaks, mely a Led Zeppelin (eredetileg Memphis Minnie) által vált híressé. Szavakban szinte kifejezhetetlen ambivalencia jellemzi ezt a hipnotikus dalt, mely konklúziójában mégis magában hordozza a harmóniát. Köszöntet a szép napokért!

Összegeznem kell: bárkinek ajánlani tudom!

9/10

r.t.p.